חממת האמנים שהחלה לפעול ב2022 היא פרי שיתוף פעולה של מרכז ספיר עם נווה שכטר, הפועל בדרום תל אביב, ועוסקת בחיבור שבין אמנות לתרבות יהודית.
חממת האמנים בה מפותחים מיזמי אמנות הצומחים מתוך התרבות היהודית ישראלית, נוצרה מחיבור עם קבוצת אמנים שהתארחה בנווה שכטר בתקופת סגרי הקורונה לעבודה אמנותית משותפת.
החממה מבוססת על ההנחה כי התפישה הרווחת במציאות הישראלית, מבחינה בין היהדות לאמנות כשני תחומים שאין ביניהם קשר. אמנים צעירים רבים רואים ביהדות דבר מה מיושן וסטטי ששייך רק ל"דתיים", ואין בו רלוונטיות לחייהם.
החממה מבקשת לשנות תפיסות אלו ולעודד אמנים לחקור את התרבות היהודית, למצוא את החיבורים הרלוונטיים עבורם ועבור הקהלים שלהם ולפתח שפה אמנותית ששואבת השראה מהתרבות היהודית-ישראלית.
בשנת תשפ"ב עוסקת החממה בנושא הלמידה.
התוכנית כולל 12 מפגשי לימוד ודיון על מקורות ורעיונות מהתרבות היהודית ביחס ללימוד, לצד עיסוק בכלים של יזמות בכלל ושל יזמות אומנותית בפרט. וכן 12 מפגשים ללימוד עמיתים על אומנויות שונות. זאת, בשאיפה שהלימוד ישפיע על היצירה של האמנים בטווח המיידי ובטווח הארוך.
בנוסף, משתתפי החממה מעורבים באירועים קהילתיים לקהל הרחב סביב מועדי לוח השנה והם מנחים סדנאות לילדים ולמבוגרים, סדנאות המבוססות על החיבור בין אמנים ותרבות יהודית ישראלית.
משתתפים
אמנים צעירים אשר בונים בשנים אלו את שמם המקצועי, וכבר מתחילים להשפיע על קהלים הולכים וגדלים, וההערכה היא כי השפעתם תגדל. האמנים בחממה בתשפ"ב:
- יאיר מיוחס – צלם
- מיטל רז – שחקנית ויוצרת עצמאית
- אדווה ויינשטיין – אמנית פרפורמנס ויוצרת
- עלית קרייז – אמנית מייצג ושחקנית ישראלית-אנגלית
- צבי סהר – יוצר תיאטרון ושחקן
- איילת גולן – במאית, בובנאית, כותבת ומורה לתיאטרון
- רננה רז – רקדנית, כוריאוגרפית היא רקדנית, כוריאוגרפית, שחקנית וזמרת ישראלית.
- מורן דובשני – אמנית רב תחומית, יוצרת תיאטרון חזותי ופרפורמנס
- שי צברי – זמר ומוזיקאי
- יעל פינקל – שחקנית ויוצרת
- אופיר יודלביץ – כוריוגרף, יוצר, רקדן
- דפנה קרון – אוצרת, יוצרת, מנהלת אמנותית
תוצרים מצופים
- יצירת בית לאמנים לפיתוח חשיבה, שפה ויצירה סביב התרבות היהודית-ישראלית
- שלושה אירועי שיא קהילתיים עם כ- 150 משתתפים בכל אירוע (ובנוסף שידור און ליין לרחוקים)