"המנבטה", חממה ליזמוּת חברתית – יהודית – ישראלית, היא פרי שיתוף פעולה מתמשך בין מרכז ספיר ו'רשות הרבים' בירושלים, שהחל בשנת 2021. המנבטה מבקשת לתת מענה לאתגרים חברתיים ותרבותיים בירושלים דרך טיפוח הדור הבא של תחום ההתחדשות היהודית. התכנית שואפת ליצור שדה חדש של מיזמים יהודיים – ישראליים המותאמים לחברה הישראלית בכלל ולירושלים בפרט.

יזמיות ויזמים הפועלים בירושלים בתוך ארגוני יהדות ישראלית או כעצמאיים, מוזמנים להצטרף למנבטה ולפתח מיזמים חדשניים בתחום התרבות היהודית  – ישראלית המותאמים לירושלים.

בסדרה של עשרה מפגשים, לומדים המשתתפים במנבטה על יזמוּת, קהילה ותרבות יהודית וישראלית ובמקביל מקבלים הנחייה וליווי מקצועי אישי של צוות המנבטה ושל מנטורים מקצועיים, לפיתוח המיזם החדשני שלהם .

המחזור הראשון של המנבטה יצא לדרך בשנת תש"פ והניב מיזמים נפלאים. המחזור השני מתקיים בתשפ"א עם יזמים נמרצים.

למחזור השני הצטרפו שותפים משמעותיים למיזם, שמסייעים להטמיע את היוזמות בעיר: עיריית ירושלים, הצטרפה כשותפה אסטרטגית באמצעות פרויקט 'גווני ירושלים' (החברה למתנ"סים) ו'פרזנטנס'- ארגון ללא מטרות רווח המקדם חברה מכילה של אוכלוסיות מגוונות.

'גווני ירושלים' מסייעים בהטמעת המיזמים שמפותחים במנבטה, בשכונות של ירושלים, ופרזנטנס – מנחים חלק מהמפגשים.

בשנת 2023 יצא לדרך המחזור השלישי בפורמט שונה מעט שימשיך לקדם את מטרות הפרויקט.

מטרות

  1. טיפוח יזמים חברתיים ליצירת תכניות חדשניות בתחום התרבות היהודית ישראלית
  2. עידוד דרכים חדשניות לעיסוק בשאלות של תרבות היהודית -ישראלית.
  3. יצירת קהילת יזמים פעילה ומקורית שתוביל את תחום ההתחדשות היהודית בירושלים לשלב הבא.

קהל היעד

  1. יזמים וארגונים ירושלמים
  2. קהילות ויחידים בירושלים

תוצרים מצופים

המשתתפים מתחילים את המנבטה עם רעיון למיזם ובמהלכו מצופים לפתח אותו, להתחיל בהתנסות, למצוא שותפים ומימון ולקיים פיילוט של הפרויקט.

המיזמים שפותחו

  1. "וצמחת בחגיך", היזם מורן פלד בשיתוף קרן תל"י, מפתח בית מדרש להתפתחות אישית בהשראת חגי ישראל, שמיועד למבוגרים, אנשי חינוך, המבקש להשתמש בחגי ישראל כבסיס לצמיחה אישית וקהילתית, בימים אלו הוא עומל על כתיבת ספר בנושא שילווה את הסדנאות..
  2. "הזרם", היזם אורן וינטראוב, העובד ב'טנא ירושמי', פיתח  פלטפורמה ליצירת מפגשים ואירועים מגוונים לצעירים ולסטודנטים באוריינטציה קהילתית ברחבי העיר. המיזם מבקש לחבר את הצעירים לעיר ולעודד אותם לעשייה אקטיבית קהילתית.
  3. בית מדרש העוסק בצניעות וסוגיות מגדר, היזמת תניה רגב הקימה מיזם שמטרתו לקיים שיח לאנשי חינוך (קודם בחמ"ד ואח"כ גם בקבוצות מעורבות) סביב יהדות ומגדר, בדגש על צניעות והיחס לגוף.
  4. עלייה לרגל ירוקה, היזמת: מירב פישמן יצרה מודל של 'עליה לרגל' לירושלים ששמה דגש על החיבור בין אתרי המורשת העתיקים לבין הכרות עם ההיבטים החברתיים, כלכליים ואקולוגיים של העיר
  5. זוהי כתובתכם", היזמת: נטלי דברי בין נמר מבקשת לבנות אתר ייעודי שייתן לזוגות המעוניינים להינשא מגוון של אפשרויות לקיום הטקס, ינכיח את הנוסחים השונים של כתובות, טקסים ומסמכים בעלי תוקף הילכתי נוספים, ויאפשר לזוגות לבחור ולעצב לעצמם את כתובתם בשילוב שבין המורשת העתיקה לבין ערכיהם של הזוגות..
  6. בית מדרש וירטואלי, היזמת – נועה טל, בשיתוף עם JCC עולמי וארגונים נוספים חברי רשות הרבים, מפתחת לימוד וירטואלי של מקורות מהתרבות העברית החדשה עבור מנהלים ורכזים חינוכיים ממרכזים קהילתיים בירושלים, בישראל וברחבי העולם. הלימוד עוסק בקהילתיות ובשייכות באמצעות טקסטים מהתרבות העברית החדשה. המיזם מקווה להעניק למשתתפים כלים לעבודה קהילתית וחיזוק של תחושת השייכות (הקהילתית והלאומית) והבנת חשיבותה.

רשת קהילתית ליזמי.ות יהדות ישראלית

לאחר סיום שנת ההכשרה הראשונה של תכנית המנבטה, עלה הצורך להקים רשת של יזמים ויזמיות בתחום היהדות הישראלית, כדי לחזק את העשייה המקורית בתחום התרבות היהודית-ישראלית.

לרשת שהוקמה הצטרפו עשרות יזמים מרחבי הארץ ואפילו כמה מחו"ל, להם מציעה המיזם את הפעילויות הבאות:

  1. השתלמויות אחת לחודש בתחום הקהילה, היזמות והתרבות היהודית -ישראלית.
  2. קבוצת ווטסאפ לעדכונים שונים בתחום
  3. עדכונים והזמנות לקחת חלק באירועים, השתלמויות ושאר הזדמנויות ליזמים בתחום.
  4. דפי קשר של כל היזמים וחיבורים אישיים ליצירת מעורבות ואקטיביות של היזמים.