מרכז הטקסים במכון שלום הרטמן בשיתוף עם קהילת ציון, בית תפילה ישראלי ומרכז ספיר לתרבות ולחינוך יהודי, קם מתוך אמונה כי בני ובנות אדם מעוניינים להעניק משמעות ערכית ורוחנית לחייהם, וכי טקס הוא כלי מוביל דרכו ניתן לסמל, לחגוג ולחוות את הערכים והמשמעויות הללו. התרבות היהודית לדורותיה פיתחה טקסים מגוונים, שביטאו משמעות והעניקו משמעות, יש צורך להמשיך מסורת זו, לפתח אותה ולחבר אותה לישראליות וישראלים בימינו.
בליבת מרכז הטקסים עומד אתר אינטרנט נגיש וידידותי, ובו טקסים המשקפים מגוון רחב של תפיסות עולם יהודיות ומאפשרים לכל אחת ואחד לבחור את הטקס שיעניק את המשמעות המדויקת ביותר.
מטרות
- השפעה על אופי התרבות היהודית בחברה הישראלית, דרך הרחבת האפשרויות לחגיגות טקסיות של אירועי חיים
- הנגשה של תחום הטקסים לכלל החברה הישראלית (טכנית, תוכנית וערכית)
- יצירת שפה, מתודולוגיה ואתיקה לטקסים מתחדשים ולהובלת טקסים.
- מחקר והמשגה של עקרונות ומשמעויות אפשריות של טקסים ושל הובלת טקסים
העבודה בשנת תשפ"ד
מרכז הטקסים עסק בבנייה של המדור הראשון – מדור החתונות, עבודה שכללה הן איסוף של תכנים, קטלוג וארגון שלהם, והן עיצוב ובניה של האתר אינטרנט מונגש, כל זאת תוך דיאלוג מתמיד עם ארגונים ועורכי ועורכות חופות, להתאמה לכלל האוכלוסיה.
בשל אירועי ה – 7.10 הוחלט להקים במהירות אתר המכנס תכנים מותאמים לטקסים שונים שהתקיימו במהלך החודשים – תפילות, קטעי קינה ואבלות, ותכנים של נחמה.
במהלך השנה נוצרו ונאספו תכנים למועדי ישראל, המחברים בין ערכי המועד לבין המציאות המורכבת, מתוך הבנה שיש לחברה הישראלית צורך בטקסים אלו. סך הכל נאספו ונוצרו מעל 200 קטעי תפילה, שירה ואבלות ממגוון תפיסות יהודיות-ישראליות.
במהלך חצי השנה הראשונה לעליית האתר לאויר נכנסו לאתר כ- 55,000 גולשות וגולשים, ויותר מ- 70,000 היו מעורבים בפוסטים שפורסמו ברשתות החברתיות.
במקביל לעבודה על תכנים הקשורים למלחמת 'חרבות ברזל' המשיך צוות התכנית לבנות את מדור החתונות שעתיד לעלות לאוויר בקיץ 2024.