'תנועת תרבות' פועלת משנת 2006 בפריפריה הגאו-חברתית בישראל, מתוך הבנה שההתיישבות והפעולה של אמנים ואנשי תרבות באזורים אלה הנה המשימה הציונית והחלוצית של המאה ה-21. דרך פעולה תרבותית ואומנותית התנועה מבקשת להעמיק את הליבה התרבותית המשותפת, לגשר על שסעים חברתיים, ולאפשר גישה שוויונית לחינוך, תרבות ואמנות. בקהילות התרבות ביישובים מתקיימים קשרי יצירה רב דוריים והן כוללות ילדים, נוער, צעירים, בוגרים וקשישים.

בשנת 2023 החלה לפעול תוכנית חינוכית של 'תנועת תרבות' בשיתוף מרכז ספיר וקק"ל, המיועדת לפעילי תנועת תרבות. מטרתה של התוכנית היא העמקת החיבור של האמנים היוצרים, חברות וחברי הקהילות למורשת היהודית, ועידודם לפעול בהשראת התרבות היהודית בחברה הישראלית בת זמננו.

לתוכנית שלושה נדבכים:

  1. הכשרת מנחים להנחיית בתי המדרש הקהילתיים
  2. הקמת בתי מדרש קהילתיים בשישה מוקדים עירוניים בהם פועלות קהילות יוצרים של תנועת תרבות. (שלושה הוקמו בשנה הראשונה ושלושה בשנה השנייה) בתי המדרש כוללים מפגשים שבועיים לאורך השנה, ואחת לחודש מתקיים בית מדרש ארצי. בבתי המדרש לומדים נציגים נבחרים מתוך הקהילות. כלל הקהילות של תנועת תרבות, נחשפות לתהליך הלימודי ולתוצריו, בשני סמינרים משותפים.
    בשנת תשפ"ד עסקו בתי המדרש בלימוד של טקסטים נבחרים מספר האגדה, ובעיבוד שלהם בדרכים אומנותיות ויצירתיות. בשנה זו, שהייתה שנת המלחמה, מפגשי בתי המדרש היו משמעותיים מאוד למשתתפים, אלו ששרתו במקביל במילואים ואלו שנשארו להחזיק את המציאות המורכבת בעורף. בית המדרש התגלה כקריטי לפיתוח שיח אישי ולעיבוד של חלק מאתגרים של שנה זו.
  3. יצירת יוזמות ואירועי תרבות מקומיים למעגלי השנה בהשראת הלימוד בבתי המדרש.

מטרות

  1. הכשרה רעיונית לחיזוק חברי הקהילות המשימתיות של תנועת תרבות אשר חיים ופועלים בפריפריה הגיאו-חברתית של ישראל.
  2. הקניית ידע וכלים בתחומי יהדות, ציונות, חינוך, התיישבות וקהילה, מתוך רצון להיות בני בית בתרבות היהודית-ישראלית.
  3. הרחבת החשיפה של תכני תרבות יהודית ישראלית לקהילה העירונית הרחבה, וטיפוח הלכידות החברתית על ידי יצירת יוזמות ביישובים בפריפריה.

תוצרים

  • קבלות שבת ואירועי תרבות ואומנות לכבוד מועדי ישראל (חגי תשרי, טו בשבט, פורים, פסח, ביכורים ועוד) מתקיימים בכל אחד מהמוקדים העירוניים בהם פועלות קהילות המשימתיות של תנועת תרבות.
  • תיקון שבועות מרכזי פתוח לקהל, התקיים בכל אחת מהשנים בהן פועלת התוכנית, בהשתתפות מאות משתתפים שלמדו על יצירה ותרבות יהודית ישראלית