שותפות של מרכז ספיר עם עמותת ניצנים, ליצירת מודל הכשרה לפעילי קהילה שונים המעוניינים לפעול וליזום בתחום התרבות היהודית-ישראלית. בשנים 2019-2020 התקיימו שלוש חממות, שהיוו פיילוט של המודל. החממות התקיימו בשלש רשויות מקומיות בהן פועלת תכנית ניצנים: במועצה האזורית עמק חפר עם 'יוזמת זית', בחולון  עם תכנית 'חיבורים' ובמועצה האזורית חוף הכרמל עם 'חופים'. בחממות אלו נוצרו מספר דגמי עבודה המיועדים לפעילים שונים בקהילות: יזמים, בעלי תפקידים והנהגה.

החממות הכשירו את המשתתפים הן בתחום הייזום והבינוי הקהילתי בו הם מקבלים כלי עבודה והן בתחום התרבות היהודית-ישראלית בה הם עוסקים בבירור שאלות של זהות ושייכות.

מטרות

  1. חיזוק התשתית של יוזמות קהילתיות -יהודיות -ישראליות ברחבי הארץ
  2. הכשרת פעילים ויזמים מקומיים לעשייה בתחום התרבות היהודית-ישראלית
  3. יצירת פרויקטים קהילתיים שבמרכזם תרבות יהודית-ישראלית – קהילתית

קהל היעד

  1. יזמים בנשמה 'בעלי חלומות'
  2. בעלי אוריינטציית הנהגה והובלה
  3. בעלי עמדות מפתח ברשות
  4. תושבים בקהילה בוגרי תכניות מובילי קהילה/ הכשרה, ו/או הנחיה

תוצרים מצופים

משתתפי החממה מצופים ליצור תוכניות קהילתיות של תרבות יהודית ישראלית בהתאם לאופי הקבוצה והקהילות בהן פועלים. פרויקטים נבחרים זוכים לתמיכה של התכנית לפי הקריטריונים הבאים:

  1. תוכניות חדשניות היכולות להוות השראה לתוכניות נוספות
  2. הרחבת מעגלים – חיבור של א.נשים חדשים לשיח התרבות היהודית -ישראלית-קהילתית
  3. לפחות תכנית אחת המיועדת לקהל של מאות משתתפים
  4. חיבור של גורמים חדשים ברשות המקומית
  5. רלוונטיות והשפעה רחבה ואפקטיבית.

תוצאות

בתכנית הפיילוט של החממה בשיתוף עם יוזמת זית בעמק חפר פותחו מספר תוכניות, אחת מהן, הפעילות בחוות הנוי, ממשיכה להיות מוקד קהילתי בחגים ובמועדים.

לעבדה ולשמרה

אירועים קהילתיים, חגי אדמה, מתוך השראה וחיבור למעגל השנה, לטבע ולתרבות בת קיימא, בחוות הנוי בעמק חפר, המיזם ממשיך לפעול.

שבילים מדברים

מיזם המבקש לשלב בתוך ארבעה שבילי טיול קיימים בעמק חפר, יצירות אומנות מגוונות וטקסטים מארון הספרים היהודי, זוהי תערוכה מדברת המזמינה את המטיילים בשביל לשיח של משמעות הזהותת.

קול סלון

מפגשי סלון אינטימיים, בבתים פרטיים, שמשלבים מופע מוזיקלי ואומנות במטרה לחבר בין חברי הקהילה, אמנים ותרבות יהודית ישראלית, כל מפגש בנוי סביב נושא, רבים מהאמנים הם תושבי העמק, וקהל משתתפים גדול לוקח חלק במפגשים.

מותר לצלם

החייאת 'בית הראשונים' בעמק חפר, מבנה מימי ההתיישבות הראשונים בעמק שבשנים האחרונות ננטש ונעזב, דרך תערוכת צילומים ואירועים קהילתיים בהשראת התרבות היהודית-ישראלית.